вівторок, 22 листопада 2022 р.

Не зовсім про Banksy

Стріт-арт може бути як простою окрасою, 

так і потужним знаряддям освіти і протесту, 

а його найкращі твори вбирають у себе і те, й інше. 

(с) Саймон Армстронг Стріт-Арт


Скільки разів я перед виїздом кудись, сідала за комп і починала писати пост... безліч разів.

Скільки разів, я відкладала генеральне прибирання, брала фотік, каву і їхала з друзями кудись. Якщо ви спитаєте мою Вікусю  - вона підтвердить, що таке було не раз і не два.

І от зараз, я замість того, щоб їхати на роботу, про що я нию вже тиждень, ага так і нию - мені треба їхати, треба, їхати, ой треба... і все ніяк не виїду. Половина валіз вже у Жовтій, три валізи ! навіть тормозок із звареною кавою і бутерами, стоять під дверима, а Катерина всілася писати пост.

Тому що можу.

Ідея була моя, в неділю поїхати пофоткати граффіті Бенксі, які він намалював в розбомблених росіянами будинках під Києвом. Якимось чином Дениска визвався скласти компанію.

 Але потім в мене замайоріло побачення, а з ним, як зазвичай і генеральне прибирання.

- Ні, кажу Денису, не поїду, у мене побачення і прибирання.

- А, якщо ми поїдемо не на Жовтій, а на Сундуку? - запропонував друг. Сундук, це персонаж моїх постів,  про то, як ми на джипах намагалися виїхати на гору Томнатик, подивитися на Пухирі. Посилання не даю, бо фоток нема. Сундук - машина класна, її власник також,  і компанія хороша, звісно що прибирання відклалося на "после Пасхи", а побачення перенеслося на вечір.



Всього Бенксі намалював сім граффітів, два в Бородянці, одне в Ірпені, у Гостомелі, в Горенці і дві роботи в Києві.

Ми не знали координат, але по-перше всі квестери зі стажем, і по-друге я вже давно не витрачаю час на марні пошуки, а йду до місцевих і питаю - Як проїхати на завод BMW.

 Власне так і вийшло, локації одразу були зрозумілими, а от щодо конкретики питали в місцевих. Заразом і поспілкувалися. 

Щойно я побачила це жахіття - то Бенксі, і його роботи,  все стало таким неважливим, таким примарним. Бо якщо чесно, з усіх руйнувань цієї війни я бачила тільки те, що перед Київом на Житомирській трасі і за Броварами як їхати на дачу до Дениски. 













Біля граффітів, багато людей, журналістів. Всі фоткаються на фоні і так. Дивне, неприроднє поєднання горілих уламків і сімейних фото. Журналістів було повно.


Дениска, влучно зауважив, що як тому Бенксі вдалося щось намалювати, коли у нас комендантська година, а він же такий собі невловимий інкогніто. З'ясувалось, що малював він серед біла дня, і люде його бачили, і навіть запам'ятали, але кому там є діло, до того, хто малює на стіні?












Іноді я дивлюся на свою квартиру і думаю - а як прилетить, що залишиться. Да ніхуя не залишиться. 




За словами генпрокурорки України Ірини Венедіктової, російські військовики використовували для знищення будинків касетні боєприпаси та ракети систем «Торнадо» і «Ураган», якими вони стріляли «вночі, коли максимальна кількість людей буде вдома»[4]. Більшість будівель у місті було зруйновано[5], включаючи майже всю його головну вулицю[6]. Російські бомби влучали в центри будівель і спричиняли їх руйнування, тоді як каркасам удавалося встояти[5][6]. Міністр оборони Олексій Резніков зауважив, що внаслідок авіаударів чимало жителів були поховані живцем і лежали вмираючи до тижня. Далі він розповів, що тих, хто приходив їм на виручку, розстрілювали російські солдати[7]. (с) Вікі


Місцеві кажуть, що багато будинків стоїть без дахів, люди живуть по притулках. Мерія чекає на гроші, хоча були окремі меценати, які пропонували зробити ремонт в деякіх будівлях, самотужки. Але щось не пішло не так, і мерія чекає на грошів. Доречі роботи Бенксі планують передати в музей.

Насправді, я поїхала, тому що була в мене чуйка, що не всі роботи дочекаються мене з чергового рейсу, і мала рацію.











Дюймовочка, зацікавила тільки мене, тому що не можна любити стріт-арт вибірково.

Поруч з Андрієм, що фотографує, криша автівки.



Їдемо в Ірпінь, адресу не знаємо, але все очевидно - де самі великі руйнування, там і граффіті.







В цьому будинку жив товариш одного з нас, і якщо мене читають тавроводіки, пам'ятаєте у нас був Дімарік, він також десь тут жив, я якось з ним зустрічалася біля цього будинку.

Ця діра, це вхід снаряду.






На справді я пишу, і мені зле, мені так зле, що я розумію, що краще було це залишити тут, ніж тягати з собою поки не випишеться. Тому на роботу поїду завтра.

Ми з Денискою згадали свої відчуття коли були в Прип'яті, і це зовсім інші речі. Це як просто хтось помер, помер молодим, зненацька, - горе, трагедія, розпач - це про ЧЗВ. (чорнобильска зона відчудження)

А тут - це не помер, це вбили, катували, ґвалтували, зрадили, розстрілювали. Я стою поруч з будинком і відчуваю як він волає від болю. В Прип'яті не так було, зовсім не так.

 Я згадую, як в 2016му, у мене не було грошей на подорож, і ми з Кодером і Вікусею поїхали в Бучу, Ворзель, Гостомель, Ірпінь... Я згадую ці охайні міста, їх чисті вулички і парки, парки в які ми їздили гуляти навіть з Києва.






До 27.11.2022 в Українському домі йде виставка "Чи склити вікна".






Мрії - не гинуть, пам'ятаймо про це.


Їдемо в Горенку.   

Біля будинку стоїть намет, там знаходяться декілька мешканців цього будинку. В будинку немає світла, води, газу - але там живуть. Жінка розповідає, "як прилетіло", як виживають.  Інтер знімає черговий репортаж про граффіті. Жінка просить трохи допомогти грошенятами, і я, бляха, так вдячна їй за це, тому що весь день мені соромно перед всіма кого я зустріла, з ким спілкувалася. Мені соромно перед розйобаними будинками. І саме менше, що я можу зробити, щоб якось вспокоїтися - це дати  грошів.

З нами відбуваються дивні речі, а може і не дивні, бо щоб не сталося - ти одразу донатиш на ЗСУ, човен "За Єнота" і ще і ще і ще. І заспокоюєшся, трішечки, щоб потім з новими силами працювати і донатити, і інколи робити щось самому, як пощастить. 






Тут граффіті вже заскляли і правильно зробили, тому що на київських малюнках, вже внесені корективи.


Наступного дня, тобто вчора, я пішла тинятися по городу і шукати ще дві роботи. Знайшла звісно, покажу тут, а про прогулянку напишу інший пост, бо  не хочу закінчувати на важкому.

Як бачите, малюнок вже взяли в доработку, помістили в презерватив, а потім намалювали козака, який його тримає. Думаю, що то були різні художники. Я зробила фото до того, як на стіні з'явився козак.


А це граффіті на Майдані.


Скажу чесно, я не рада цим малюнкам. Бо так малюють, тільки коли війна, коли горе, коли жах.

Та ми все одно переможемо, русні пізда, а Бенксі ще приїде, і на оновленій землі, нам намалює дівчинку з червоною кулькою.  Він обіцяв, чесно, от мені і обіцяв, в інстаграмі.



1 коментар:

  1. Добре, що ти все те зафільмувала :) Шкода, що не взяла мене з собою :( А русні п*зда :)

    ВідповістиВидалити

Посмотреть случайный пост

Новое

Метки

Абандон (10) авто (2) Анталья (6) АЭС (1) Бакота (1) Батум (1) Бахайские сады (1) Бахрейн (21) Беларусь (12) Белгород-Днестровский (1) Беловежская Пуща (6) Берлин (1) Брагин (1) Бремен (3) Будапешт (13) Буки (6) Бучач (2) БЦ (1) велоЯ (6) Вена (1) вертолет (1) Вилково (1) Вильча (3) Вифлеем (1) волонтерство (14) Вроцлав (9) выставка (9) Гамбург (34) Германия (8) ГогольFest (3) Гомель (1) граффити (9) Грибовка (1) Грузия (8) дауншифтер (1) дача (8) девочковое (90) ДР (11) завод (4) Залесье (2) заметки (80) Зона отчуждения (15) ЗОО (5) Ивано-Франковск (3) из (1) из Киева с любовью (120) Израиль (49) Интересный Киев (23) Каменец-Подольский (13) Каппадокия (7) Карпаты (8) квартирник (2) Кесария (3) Киев (2) кладбище (4) Коломыя (1) Колочава (1) Копачи (2) Корогод (1) Красне (2) Кривой Рог (2) Крым (2) Кутаиси (1) кухня (7) Ликийская тропа (6) Львов (9) Мария Примаченко (2) Машево (1) Меджибож (2) Межигорье (12) Мироновка (2) Мозырь (1) музей (18) музей восковых фигур (1) музыка (1) мультиварка (1) мурал (13) Назарет (1) Нетания (14) Нетешин (1) Нижняя Саксония (1) Оболонь (5) Одесса (3) Орбита (2) особняки Киева (2) Острог (1) парк (16) ПГРЭЗ (3) подземля (1) Подол (1) поезда (1) Полесское (7) Польша (8) Припять (6) путешествия (108) Рассоха (1) РЛС "Дуга-1" (1) Ровно (1) санаторий (3) Санжейка (1) Святогорск (2) Северный Кипр (9) село (2) Славско (1) Славутич (1) Славянск (5) Соледар (1) Стамбул (5) Стрит-Арт (13) Субботов (1) тавроклуб (1) Тверия (2) театр (1) Тель Авив (4) Толстый Лес (1) Турция (29) Украина (61) Умань (1) ферма (1) фестиваль (29) Франція (1) Харьков (1) Хатай (5) Хмельницкий (4) Хойа (2) Хойники (1) Холодный Яр (2) Хотин (1) цветы (14) Ч2 (2) ЧАЭС (1) Черкассы (2) Чернигов (1) Чернобыль (2) Чернобыль 2 (2) Черновцы (1) Черноморск (9) ЧЗО (28) Чигирин (2) Шабо (1) Шартр (1) Шукай (1) Щелкинская АС (1) экскурсия (12) Юпитер (1) ябусяж (8) Язловец (4) Янов (1) Koktebel Jazz Festival (9) Miniatur Wunderland (15) Respublica (14) StreetArt (13) ZaxidFest (3)

Архив